Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

Lakásvásárlás esetén fontos szempont, hogy milyen rezsiköltségekkel kell kalkulálni a jövőben.  Nem csoda, hogy a vevők egyre tudatosabban keresik a kedvező energetikai besorolású ingatlanokat.

A lakóingatlanok energetikai jellemzőinek tanúsítását a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet szabályozza, s az energetikei tanúsítvánnyal megismerhetjük az adott épületek energetikai minőségét. Vagyis energiatudatos döntéseket tudunk hozni, ha vételről vagy felújításról döntünk.
Az energetikai besorolás alapján normál felhasználással kalkulálva a kapott értékek lehetőséget adnak a leendő ingatlanvásárló számára, hogy az adott lakásokat objektív módon hasonlítsa össze. Ha az értékek alulmúlják az elvárásokat, érdemes komplex, az energiahatékonyságot növelő lakásfelújításban gondolkodni, mely jelentheti a gépészet fejlesztését is a nyílászárócserén és más „passzív” változtatásokon túl.

Az energetikai tanúsítvány energetikai pályázatokhoz is nélkülözhetetlen feltétel.

Hogyan készül az energetikai tanúsítvány?

A vizsgálatot végző személy a helyszíni felmérés vagy a lakóingatlan műszaki dokumentációja alapján meghatározza annak az energiahatékonyság szempontjából releváns műszaki jellemzőit. Ha az épület tulajdonosa biztosítja a szükséges műszaki dokumentumokat, úgy nem feltétlenül szükséges helyszíni felmérés elvégzése.  A megállapított adatok kiértékelését elemzését követően az energetikai szakember elkészíti az ingatlan energetikai besorolását, s rendszerint javaslatot tesz annak hosszú távon olcsóbb és energiatudatosabb fűtésére. Ennek alapján állunk rendelkezésére korszerűbb, energiahatékonyabb nyílásszárók cseréjében vagy a fűtés korszerűsítésében!

2018-03-30T18:43:03+00:00